De Heilige Rosa Lima

28/6/2023
5 min leestijd
De Heilige Rosa Lima

Op 20 april 1568 werd Isabella de Lores y Olivia in de Peruaanse hoofdstad Lima geboren. Als kind zou ze een visioen van het Kind Jezus hebben gehad. Die ervaring deed haar besluiten zich totaal aan Jezus toe te wijden.

Rosa’s hoogste ambitie was de zuiverheid van de ziel, die zij dacht te bereiken dooruiterst zware versterving en boetedoening. Als lid van de Derde Orde van Dominicus leidde ze een leven dat geheel in het teken stond van het Rijk der Hemelen.

Rosa kon dagenlang zonder voedsel. Als ze niet meer kon lopen, ging ze liggen in een bed dat ze vulde met scherven, stenen en doornen. Met deze zelfkastijding wilde ze bijdragen aan de bekering van Indianen en de redding van de zielen uit het vagevuur.  

Rosa was ervan overtuigd dat Christus zich regelmatig aan haar bleef openbaren. Daarbij ervoer ze onbeschrijflijke gevoelens van vrede en gelukzaligheid. Na haar dood in Lima, op 24 augustus 1617, vonden er vele wonderen plaats. Paus Clemens X verklaarde haar heilig in 1671. Daarmee was ze de eerste Amerikaanse heilige. Ze is de patrones van Peru, Latijns-Amerika en de Filippijnen. Haar liturgische feestdag is 23 augustus.

Inde tweede helft van de 17de eeuw werd Sittard en omgeving geteisterd door een dysentrie-epidemie, waardoor veel doden te betreuren waren. De paters Dominicanen die zich in 1626 in Sittard gevestigd hadden en een bloeiende onderwijsinstelling exploiteerden, waren tevens werkzaam in Peru in Zuid-Amerika daardoor bekend met deze eerste niet-Europese zalige en later heilige St.-Rosa. Zij adviseerden de bevolking van Sittard, Rosa als voorspreekster aan te roepen, tegen de dodelijke dreiging van deze epidemie. Het stadsbestuur nam dit advies aan en beloofde -als de epidemie zou wijken-Rosa tot stadspatrones uit te roepen. Voorts beloofden zij op het hoogste punt van Sittard -op de Kollenberg- een kapel ter ere van St.-Rosa te bouwen en ieder jaar een processie te houden. De dysenterie-epidemie ging de stad voorbijen de Sittardenaren losten de gedane belofte in.

Het siert onze stad dat ze tot op de dag van vandaag de beloften uit 1669 nog steeds gestand doen. De St.-Rosaviering trekt ieder jaar in augustus – met als hoogtepunt de St.-Rosaprocessie – nog vele bezoekers en is een van de religieuze hoogtepunt van het godsdienstige leven van onze stad.

 

 

Deel dit bericht