Paradetenten

In lang vervlogen tijden reisden er op de kermissen paradetenten. Op een houten uitbouw voor de tent lieten de artiesten middels een kleine show zien wat de bezoekers binnen konden verwachten. Dit spektakel werd geleid door een boniseur. Parade maken is oorsponkelijk het vak van de boniseur. Een boniseur is iemand die bonimenten maakt: dat zijn verkooppraatjes bij de entree van een circustent of kermistent. “Komt dat zien, komt dat zien!” Soms heeft de boniseur ook atributen bij zich zoals een balletje aan een elastiekje of een jojo. Die gooit hij dan naar een argeloze voorbijganger om diens aandacht te trekken. De boniseur voert zo vaak een hele show op waar het publiek zich omheen verzamelt.

Parade maken heb je nodig om de kassa te laten rinkelen. Zo eenvoudig is dat, de boniseur die klanten naar binnen lokt, tegenwoordig hebben we andere middelen. 
Er werd vroeger een parade voor aanvang opgevoerd, en omdat het Sint Rosa festival dit een prachtige manier van ‘reclame maken’ vindt, voeren wij de naam ‘paradetenten’ in.

De paradetenten van het Sint Rosa festival zijn allemaal op het festivalterrein te vinden in alle maten, groot en klein, en voor ieder wat wils. Zoekt en gij zult vinden!

Sint Rosa’s paradetenten:

► Panoptikum – Museum Anatomie
► Mystery – Alles levend te zien: Spidora de spin met het vrouwenhoofd 
► Circo Ripopolo met: Fazzoletto 
► Luuk’s Poppentheater
► Vlooiencircus 
► Meedoe Circus
► Schaduwkabinet – Tattoostudio 
► De Zoete Verleiding 
► Bokstent 
► Circusdrome
► Revue der Illusionen met: Fakir Testa & Club Extravaganza