Circus Zanzara

Circus Zanzara

Bij deze bijzondere, lieve, kunstzinnige mensen ligt het ontstaan van ons festival. Zij waren voor ons de inspiratie om de Sint Rosa karavaan uit te breiden naar de huidige omvang.  Zij openden ons de ogen en leerden ons de mix te omarmen van de kermis & het circus van weleer, en dit te voorzien van een hedendaagse muzikale saus.

De zestig jaar oude tent is eigendom van opa en oma, Paulo Duyker en Mayka Heessels. Mayka is de spreekstalmeester die in haar feestelijke jurk het publiek welkom heet in de tent en het gedurende de voorstelling toespreekt. Hun dochter Jans Bolder is acrobaat en vormt samen met haar man Rik Bolder en Martijn Burger een acrobatiek trio. Rik en Jans kregen een zoon, het kleinkind van Paulo en Mayka, die tijdens de meeste voorstellingen door de piste van zijn opa en oma stept alsof hij er uit logeren is.

Ieder jaar verzamelt de familie een bont gezelschap muzikanten en acrobaten om zich heen om samen een voorstelling te maken die vermaakt en ontroert. De muzikanten, een paar koperblazers, een accordeoniste, percussionisten, gitaristen en zangers, omlijsten vrijwel iedere scène met een mix van eigentijdse muziek, die in de verte aan het melancholische en ongepolijste geluid van Tom Waits doet denken. Alleen al met hun orkest ontstijgt Zanzara de clichés van het circus.

Dit jaar is het thema ‘Vlam in de Pan’. Met muzikale en theatrale invloeden uit Oost-Europa en Rusland laat Zanzara merken dat de kille ruk naar autoritaire regimes ook in de tent gevoeld wordt.